Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on turvallinen tapa kerryttää varallisuuttaan. Monet sijoittajat ovat päätyneet sijoittamaan rahansa asuntoihin, sillä riski on melko pieni ja tuotto on tasaisen varmaa. Sijoittajan omat valinnat ratkaisevat tuoton suuruuden, joten sijoittajan kannalta on mukava tietää, että tulos on omissa käsissä, eikä riipu muiden ihmisten päätöksistä. Muuttuvia tekijöitä on toki tässäkin sijoittamistavassa, kuten esimerkiksi luotettavan vuokralaisen löytäminen ja huoneistoon mahdollisesti tulevat remontit.

Alhaiset korot mahdollistavat asuntosijoittamisen myös pienemmällä pääomalla. Jo kolmasosa asunnon hinnasta riittää sijoitusasunnon hankkimiseen. Alhaiset korot tuovat siis asuntosijoittamisen yhä useamman ihmisen ulottuville.

Tuotto

Asuntosijoittaminen tuottaa kahdella eri tavalla; vuokratuotolla sekä asunnon arvonnousulla. Asunnon vuokratuoton voi laskea tarkasti etukäteen vähentämällä vuokralaisen maksamasta kuukausivuokrasta pakolliset asunnon kulut. Arvonnousu puolestaan riippuu siitä, että minkälaiselta alueelta asunnon hankkii. Jos perehtyy huolellisesti alueisiin ja valitsee asunnon hyvältä alueelta, niin arvonnousu on melko varmaa. Yleensä lasketaan, että kokonaisuutena asuntosijoittaminen tuottaa 3-10 % vuodessa. Veroa vuokratuotoista täytyy maksaa pääomatulosääntöjen mukaan eli 30 % 30 000 euroon saakka.

Asunnon sijainti ja tulevat remontit

Asunnon sijainti on avainasemassa siinä, kun haetaan maksimituottoa asunnon arvonnousussa. Kannattaa hankkia sijoitusasunto jostain Suomen suurimmasta kaupungista ja mieluiten joltain hyvämaineiselta tai historiallisesti merkittävältä alueelta läheltä keskustaa. Helsingissä itä-Helsingillä on huono maine, mutta se on asuntosijoittajalle kuitenkin hyvä kohde, sillä liikenneyhteydet ovat hyvät ja palvelut ovat lähellä. Myös junaradan varrella olevissa asunnoissa on odotettavissa arvonnousua. Pienemmistä yliopistokaupungeista saa hankittua sijoitusasunnon edullisesti ja vuokratulo on takuuvarmaa alueelle tulevien opiskelijoiden takia.

Asuntoon tai taloyhtiöön mahdollisesti tulevat remontit kannattaa selvittää huolellisesti etukäteen. Erityisesti putkiremontit ja julkisivuremontit tulevat yksittäisellekin asunnon omistajalle todella kalliiksi. Kaikkia remontteja ei kannata pelätä, vaan muistaa ajatella remonttien asunnolle tuomaa pitkän tähtäimen arvonnousua.

Luotettavan vuokralaisen merkitys

Luotettavan vuokralaisen löytäminen on kullanarvoinen asia sijoitusasunnon omistajalle. Vuokrakandidaatit kannattaa tavata itse kasvotusten ja jutella heidän kanssaan. Vuokralaisten luottotiedot saa tarkastettua helposti eri palveluiden kautta. Sopimukset kannattaa tehdä kirjallisesti ja takuuvuokra periä varmuuden vuoksi.

Asuntosijoittaminen sopii kaikenlaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Kannattaa harkita asuntosijoittamista heti, jos omaa varallisuutta alkaa olla pankkitilillä liikaa. Aina ei kannata odottaa, että oman asunnon velat on ensin kuitattu. Sijoitusasunto sopii hyvin myös tueksi eläkepäivien varalle, sillä se on helppo realisoida rahaksi kun tarve sitä vaatii.