Elämä omassa kodissa

Marttojen sivuilta löydät hyviä käytännön elämän vinkkejä ruuanlaittoon ja kodinhoitoon. YouTubesta löytyy myös paljon ohjeita ja neuvoja kodin pieniin korjaustöihin, kokeile hakusanoiksi vaikka ”remontointi ohje”. Tai katso Remontti-Reiskan tutoriaalit.

Kosteusongelmat

Asunnon peruskunnon ylläpito kuuluu vuokralaisen vastuulle. Siksi on hyvä huomioida joitain seikkoja arkipäiväisessä elämässä. Etenkin kosteusvaurioiden korjaus on iso urakka, siksi se on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota jokapäiväisessä elämässä. Nämä ohjeet kannattaa laittaa korvan taakse:
Ummehtunut maakellarimainen haju kertoo mahdollisesta kosteusongelmasta tai huonosta ilmanvaihdosta. Tummunut parketti, irtoilevat maalit, tapetit ja muovimatot johtuvat mahdollisesti rakenteiden liiallisesta kosteudesta.

– Muista aina sulkea pesukoneen hana pyykinpesun jälkeen!

– Huolehdi kylppärin ilmanvaihdosta. Jätä suihkun tai kylvyn jälkeen kylpyhuoneen ovi raolleen tai kytke päälle koneellinen tuuletus

– Pyyhi lattia suihkun jälkeen lastalla

– Siivoa pesutilat säännöllisesti. Pöntön ja altaan pesuun hankausaine on tehokas, mutta se täytyy myös huuhdella pois. Voit käyttää

yleispuhdistusainetta tai jotain kylpyhuoneen pesuun tarkoitettua ainetta.

– Älä sijoita kylpyhuoneeseen kuivatilojen kaappeja tai muita kalusteita, jotka eivät kestä kosteutta

– Pyykin pesuun ja kuivaukseen suositellaan mahdollisuuksien mukaan kiinteistön pesutupaa ja kuivaushuonetta

– Kuivata pyykki huoneistossa paikassa, jossa ilman vaihtuvuus on hyvä

– Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti! Siinä on hyvä käyttää kumihanskoja ja vaikka vanhaa tiskiharjaa

– Jos lavuaari menee tukkoon, voit pyörittää auki lavuaarin alla olevan hajulukon irti. Se on se pyöreäpohjainen puikula, josta putki lähtee viemäriin. Sen jälkeen lasket vettä ja tiskiharja on tässäkin hyvä apuväline, jolla saat puhdistettua putken. Muista laittaa alle ämpäri, koska kaikki vesi valuu lattialle!

Koneellinen ilmanvaihto

– Koneellisen ilmavaihdon tulee olla jatkuvasti toiminnassa. Painovoimaisessa ja koneellisen poiston ilmanvaihtojärjestelmässä raitista ilmaa tulee ikkunoissa olevien aukkojen tai ulkoilmaventtiilien kautta. Tuloilman reittejä ei saa tukkia!

– Säätöjä ei saa muuttaa, koska se voi vaikuttaa koko talon ilmanvaihtoon. Poistoventtiilit ja/tai hormit saattavat olla tukossa, jos ilmanvaihto ei toimi.

– Poistoilmaventtiilit toimivat parhaiten, jos ruokaa tehdessä keittiön ikkuna pidetään suljettuna. Korvausilman saannin varmistamiseksi ikkunan voi avata jossain muussa huoneessa.

– Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa jälkikäteen asentaa; ainoastaan aktiivihiilisuodattimella varustetut liesituulettimet ovat sallittuja.

– Puhdista riittävän usein poistoventtiilin rungon ja lautasen väliin kertynyt pöly ja lika harjalla ja pesuaineella irrottamalla venttiili ohjeiden mukaisesti

– Poista tuloilmaventtiilien pöly imurin pehmeällä suutin osalla tai kuivalla harjalla

– Pese keittiön liesikuvun rasvasuodatin ainakin pari kertaa vuodessa vedellä ja astianpesuaineella

Energian säästäminen

– Sammuta valot aina huoneista, joissa et oleskele. Tämä säästää yllättävän paljon sähköä.

– Sulje sähkölaitteet (esim. TV, videot, atk-laitteet, radio), joita et tarvitse

– Huoneiston sisälämpötila ei saisi olla liian korkea. Sopiva lämpötila on 21-22C

– Tarkista ikkunoiden tiivistykset ja vedä yön ajaksi verhot ikkunoiden eteen (ne eristävät)

– Tuuleta tehokkaasti, 5-10 minuutin läpiveto on paras tapa tuulettaa

– Vältä tiskaamista juoksevan veden alla

– Sulata pakastin säännöllisesti

Tuholaisten torjunta

– Hyvä ja tehokas siivous, jätteiden nopea poisvienti ja yleisestä hygieniasta huolehtiminen on tuholaistorjunnan A & O. Kiinnitä erityistä huomiota hyllyjen, jalkalistojen, hormien, komeroiden ja kaappien puhtaanapitoon. Kaikki asunnossa havaitut kolot ja halkeamat tulisi tukkia ja korjata.

– Jos havaitset asunnossasi tuholaisia, voit ottaa yhteyttä oman kuntasi terveystarkastajaan. He antavat tuholaistorjuntaa koskevia neuvoja. Tuholaisia ovat mm. elintarviketuholaiset (esim. faaraomuurahaiset ja riisihäröt), tekstiilituholaiset (esim. vaatekoit ja turkiskuoriaiset) sekä jyrsijät (rotat ja hiiret). Ilmoita myös talon isännöitsijälle asiasta, sillä tuholaisten hävittäminen vaatii usein koko taloa koskevia toimenpiteitä.