Ilma-vesilämpöpumpun hyödyt – kannattaako pumpun hankinta?

Mikä on ilma-vesilämpöpumppu?

Ilma-vesilämpöpumppu on eräs talojen lämmitysjärjestelmä. Ilma-vesilämpöpumppu sekoitetaan joskus ilmalämpöpumppuun, joka on ainoastaan lämmitysjärjestelmän pieni lisälaite ja joka toimii vain lisälämmittimenä tai viilentimenä. Ilma-vesilämpöpumppua voisi parhaiten verrata kaikille tutumpaan maalämpöpumppuun, koska ne molemmat tekevät samaa asiaa eli lämmittävät taloa sekä käyttövettä. Euroopassa ilma-vesilämpöpumppu on suosituin ja myydyin lämpöpumppu, mutta Suomessa se on vielä hieman tuntemattomampi laite.

Ilma-vesilämpöpumppu toimii siten, että se kerää energiaa ilmasta talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja käyttöveden lämmitysjärjestelmään. Pumpussa on ulkoyksikkö, jonka puhallin imee ilmaa ulkoa. Sen jälkeen ulkoilma kulkee lämpöpumpun koneistojen läpi ja lopulta talon lämmitysjärjestelmään virtaa lämmintä ainetta.

Mitä vaaditaan ilma-vesilämpöpumpun hankintaan?

Talossa täytyy olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jotta ilmavesilämpöpumppua voidaan käyttää. Talossa on hyvä olla myös jonkinlainen lämmityksen varajärjestelmä kovien pakkasien varalle. Jos sellaista ei ole ja haluaa kuitenkin lämmittää ilma-vesilämpöpumpulla, niin on mahdollista hankkia erillinen sisäyksikkö, jossa on varalämmitys kaikkein kylmimpien aikojen varalle. Vesi-ilmalämpöpumpun asentaminen on hyvin yksinkertaista, se asennetaan nopeasti ja vaivattomasti. Koska energia otetaan suoraan ilmasta, niin minkäänlaista porausta ei tarvitse tehdä. Alkuinvestointi pumpun hankintaan tarvitaan, mutta se on esimerkiksi maalämpöpumppuun verrattuna kohtalaisen pieni. Useimmiten ilma-vesilämpöpumppu maksaa noin 8000 – 9000 euroa.

Ilma-vesilämpöpumpun tuomat hyödyt ja säästöt

Ilma-vesilämpöpumpun hankkimalla säästää lämmityskuluja sekä energiaa. Ilma-vesilämpöpumppu pystyy lämmittämään isoakin taloa aina – 15 celsiusasteeseen saakka. Kun ajattelee koko vuotta Suomessa niin keskimäärin vain 1,7 % ajasta on tätä kylmempää.  Laskelmissa voidaan siis jättää melkein huomiotta kovien pakkasien tuoma lisälämmön tarve. Riippuen talon aiemmasta lämmitysjärjestelmästä lämmitysenergiaa säästyy jopa 50 – 60 %. Jos ilmavesilämpöpumppua käytetään öljylämmityksen rinnalla, niin öljyn kulutus laskee niin paljon, että sitä tarvitaan ainoastaan 10 % aiempaan verrattuna. Sähkölämmitteisissä taloissa pumpun hankinnalla saavutettava säästö on tutkimusten mukaan hieman pienempi kuin öljylämmitteisissä taloissa.

Tutkimusten mukaan keskimääräinen energiankulutuksen säästö, kun kaikki mahdolliset lämmitystavat huomioidaan, on noin 31 %.  Asiantuntija pystyy laskemaan parhaiten kunkin talon mahdolliset säästöt, koska niihin vaikuttaa niin paljon talon yksityiskohdat.

Hiilidioksidipäästöt ja sitä myöden ympäristön kuormitus vähenee vesi-ilmalämpöpumppua käyttämällä huomattavasti. Pumpun hankinta on siis myös ekologinen valinta. Positiivinen asia on myös se, että kun energia tulee suoraan ulkoilmasta, niin ollaan omavaraisempia ja riippumattomampia maailman sähkö- ja öljytilanteesta. Omaa taloutta ei kaada vaikka sähkön tai öljyn hinnat yhtäkkiä nousisivat rajustikin.

Erilaisia ilma-vesilämpöpumppuja voi vertailla laskemalla niiden lämpökerroin-arvoja. Esimerkiksi lämpökerroin COP 2 tarkoittaa sitä, että laite kuluttaa sähköä 1 kilowattitunnin ja antaa lämpöä 2 kilowattituntia.

Jätä kommentti