Muuttajan paperityöt – mitä kaikkea on muistettava?

Muutto uuteen kotiin aiheuttaa paljon työtä sekä monia kysymyksiä. Milloin muuttoilmoitus täytyy tehdä? Onko mahdollista saada sähkösopimus heti uuteen kotiin? Vaihtuuko vakuutus automaattisesti uuteen osoitteeseen? Näihin sekä muihin tärkeisiin asioihin täytyy perehtyä huolellisesti ennen muuttoa. Lue myös artikkeli asunnon ostajan muistilista.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus täytyy lain mukaan tehdä aina silloin, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai silloin kun väliaikainen muutto kestää yli kolme kuukautta. Muuttoilmoituksen saa tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa ja sen tulee olla tehtynä viimeistään viikon kuluessa muuttopäivästä. Muuttoilmoituksella tieto muutosta välittyy kaikille tarvittaville osapuolille. Tieto menee maistraatin ja Postin lisäksi Trafin ajoneuvorekisteriin ja ajokorttirekisteriin, seurakunnille, Kelaan, Verohallintoon, eläkelaitoksille, Puolustusvoimille, pankeille sekä vakuutusyhtiöille. Tieto siirtyy myös monille lehtitaloille sekä yrityksille. Muuttoilmoitus tehdään netissä https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus pankkitunnusten avulla. Ilmoituksen voi tehdä myös lomakkeella, jonka saa noudettua Postista tai maistraatista.

Muuttoilmoituksen avulla voi samalla tehdä postin uudelleen ohjauspalvelun, joka on ilmainen ensimmäisen kuukauden ajan ja sen jälkeen siitä veloitetaan. Helpoimmalla muuttaja pääsee kun tilaa palvelun saman tien koko seuraavaksi vuodeksi.

Sähkösopimus

Sähkösopimus on toinen tärkeimmistä hoidettavista asioista ennen muuttopäivää. Sopimukset kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon ja sopimukset voivat olla voimassa kahteen asuntoon samaan aikaan. Näin toimimalla muuttaja välttyy siltä, että sähköt katkeavat vanhasta asunnosta ja toisaalta eivät ole vielä toiminnassa uudessa asunnossa. Sähkösopimusta ei koskaan voi aloittaa eikä lopettaa takautuvasti, joten kannattaa muistaa lopettaa vanhan asunnon sähkösopimus ajallaan. Muuten joutuu maksamaan uuden asukkaan sähkönkäytöstä. Sähkösopimuksen voi tehdä sähköisesti valitsemansa sähköyhtiön sivustolla tai soittamalla sähköyhtiönsä asiakaspalveluun. Jos vaihtaa sähköyhtiötä, niin uusi yhtiö hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomisen.

Jos kyseessä on kiinteistökauppa, niin täytyy muistaa, että sähkö- ja kaukolämpöliittymät ovat asukkaan irtainta omaisuutta, eivätkä ne siirry automaattisesti uudelle asukkaalle. Kauppakirjaan kannattaa laittaa maininta liittymien siirrosta.

Vakuutukset

Vakuutusyhtiöt saavat yleensä automaattisesti tiedon asiakkaansa muutosta. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä ja hoitaa kotivakuutusasiat kuntoon jo ennen muuttoa. Kun ilmoituksen muutosta tekee ajoissa, niin kotivakuutus korvaa yleensä muutossa mahdollisesti tapahtuvat omaisuusvahingot.

Vesiyhtiö ja jätehuolto

Jos muutat omakotitalosta tai omakotitaloon, niin vesiyhtiölle sekä jätehuoltoyritykselle täytyy ilmoittaa muutosta. Uuden omakotiasujan täytyy solmia oma sopimus vesiyhtiön kanssa sekä miettiä jätehuoltoratkaisujaan.

Nettiliittymä

Nettiliittymä täytyy päivittää uuteen osoitteeseen. Usein vanhaa liittymää ei pysty siirtämään uuteen asuinpaikkaan, vaan vanha täytyy irtisanoa ja tilata uusi sopimus uuteen asuntoon.

Taloyhtiö ja isännöinti

Jos muuttaa kerrostaloon, niin isännöintitoimistoon täytyy tehdä muuttoilmoitus, jotta uusi asukas saa nimensä talonkirjoihin.

Jätä kommentti