Näin pidät kattosi kunnossa

Katto on hyvä ystävä. Se suojaa sinua ulkona vallitsevilta ankarilta sääolosuhteilta ja voi olla paras liittolaisesi, kun on kyse lämpimänä pysymisestä kylminä kuukausina. Jotta katto pysyisi hyvässä kunnossa, on olemassa joitakin yksinkertaisia asioita, jotka on tehtävä säännöllisesti sekä vanhoille että uusille katoille. Yksi tärkeimmistä asioista on vuotojen tarkistaminen, jotka voivat johtaa kalliimpiin korjauksiin, jos niitä ei tarkisteta. Näillä vinkeillä saat viihtyisämmän kodin ympäri vuoden!

Katon huolto pidentää katon ikää

Katon huolto ja kunnossapito on tärkeä osa kodin suojaamista. Jos et huolehdi siitä, katto voi joutua kalliisiin korjauksiin. Vielä pahempaa on, että jos et huolla sitä lainkaan, katto voi romahtaa oman painonsa alla! Hyvä uutinen on, että on monia asioita, joita kodinomistajat voivat tehdä pitääkseen kattonsa huippukunnossa.

Sadevesijärjestelmät

Toimiva sadevesijärjestelmä rakentuu vesikouruista, jotka keräävät katolta valuvan veden sekä syöksytorvista, jotka ohjaavat vesikouruihin ohjautuneen veden alas katolta.

Tarkasta vesikourut säännöllisesti – Jos talosi kourut ovat tukkeutuneet liasta ja roskista, ne eivät pysty tekemään työtään kunnolla, ja tämä rasittaa tarpeettomasti muuta rakennetta, mikä johtaa myöhemmin kalliisiin ongelmiin, kuten vuotoihin ja puupalkkien lahoamiseen. Varmista, että kourut on avattu ja että vesi valuu vapaasti.

Aluskate on tärkeä

Katon aluskate on tärkeä osa kattojärjestelmääsi. Se estää vuotoja ja vesivahinkoja rankkasateiden tai lumen sulamisen aikana. Se myös eristää ja auttaa pitämään kotisi viihtyisämpänä kesä- ja talvikuukausina. Tarpeisiisi parhaiten sopiva aluskate riippuu useista tekijöistä, kuten ilmastosta, budjetista, materiaalierittelyistä ja paikallisista rakennusmääräyksistä.

Sammalen poisto tiilikatolta

Sammal ei ole ainoastaan ruma, vaan se voi myös aiheuttaa huomattavia vaurioita katollesi. Sammalkasvustot johtuvat tyypillisesti tiilipinnalla seisovasta vedestä, joka edistää sammalkasvua.

Sammalkasvustot voivat vahingoittaa kattotiiliä, jotka taas voivat rapautua talvella kun tiilen huokosiin päässyt vesi jäätyy ja laajenee. Sammal voidaan pestä pois tiilikatolta, mutta yleensä tiilikaton peu kannattaa jättää ammattilaisten huolehdittavaksi.

Muista kattoturvatuotteet

Kattoturvatuotteita ovat muun muassa nousutikkaat, lumiesteet ja kattosillat. Kattoturvatuotteiden tarkoituksena on tehdä katolla liikkuminen ja huoltotyöt turvallisiksi suorittaa. Lumiesteet ovat myös erittäin tärkeitä Suomessa, koska katolta tippuva lumi ja jää voivat vaarantaa alhaalla liikkujat.

Suomen vaihtelevat vuodenajat eivät päästä taloja helpolla

Asuminen Suomessa vuodenaikojen vaihtuessa voi olla vaikeaa, ja monissa taloissa on nähtävissä rasituksen merkkejä. Suomen ilmasto on kylmä ja kostea, mikä tarkoittaa, että maassa on puolet vuodesta paljon lunta. Se tarkoittaa myös sitä, että näihin taloihin on lisättävä eristystä tämän ankaran ympäristön huomioon ottamiseksi 

Jätä kommentti