Lämmitysmuodot Suomessa – hinta ja ekologisuus

Nykyisin asunnon ostajia kiinnostaa yhä enenevässä määrin se, että mikä on talon lämmitysmuoto. Erityisesti omakotitalon ostajille lämmitysmuoto on tärkeä kriteeri ostopäätöstä tehtäessä.

Lämmitysmuotojen hinnoissa on suuria eroja. Jotkut lämmitysmuodot ovat asennettaessa kalliimpia, mutta  käytössä edullisia. Toiset puolestaan asennetaan edullisesti, mutta käyttö ja ylläpito ovat kalliita.

Lämmitysmuotojen käytettävyyksissä on myös eroja. Kustannuksien lisäksi merkittävää on lämmitykseen käytettävä aika. Jotkin lämmitysmuodot hoitavat itse itsensä ja joissain lämmitysmuodoissa asukas joutuu nähdä hieman vaivaa lämmityksen eteen.

Kaukolämpö

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Kaukolämpö on erityisen suosittua kaupunkien keskustojen kerrostaloissa sekä muilla tiheään asutuilla alueilla. Kaukolämpö on edullinen lämmitysmuoto, mutta riippuvainen lämmönjakelijan hinnoista. Kaukolämpö ei ole kovin ekologinen lämmitysmuoto, koska suuri osa lämmöstä tulee fossiilisista polttoaineista.

Suora sähkölämpö

Suora sähkölämmitys on ehkä helpoin vaihtoehto lämmitysjärjestelmistä. Sen asentaminen on myös edullista, minkä takia se on melko yleinen lämmitysmuoto Suomessa. Suoran sähkölämmityksen haittapuolia ovat sen suuret käyttökustannukset, sillä se on lämmitysmuodoista pitkällä tähtäimellä kaikkein kallein. Varsinkin kylminä talvina suoran sähkölämmityksen huomaa suurena sähkölaskuna.

Maalämpö

Maalämpö on tällä hetkellä kaikkein kysytyin lämmitysmuoto. Maalämpö on maaperään tai vesistöön sitoutunutta lämpöenergiaa, joten energian lähteenä se on täysin ilmaista sekä uusiutuvaa. Maalämpöjärjestelmän asentaminen on kallista, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin pienentyneinä sähkölaskuina. Maalämpö on kaikkein ekologisin lämmitysmuoto. Omakotitalomarkkinoilla maalämpötalot ovat todella kysyttyjä, sillä kallis järjestelmä on asennettu ja uudet asukkaat voivat nauttia edullisista lämmityskuluista.

Öljylämmitys

Vanhemmissa taloissa saattaa olla jäljellä öljylämmitys, mutta uusiin taloihin sitä ei nykyään juurikaan enään asenneta. Öljylämmityksen asentaminen on edullista, mutta käyttökustannukset ovat vaihtelevia. Nykyisin öljyn hinta on nousussa, sillä öljyä ei riitä maailmassa rajattomasti. Useimmat öljylämmittäjät käyttävät öljylämmityksen lisäksi jotain muuta lämmitysmuotoa, kuten puulämmitystä.

Puu- tai pellettilämmitys

Puu- ja pellettilämmitys vaativat eniten aikaa ja viitseliäisyyttä asukkailta. Lämpö ei tule taloon itsekseen ja lämmön eteen täytyy tehdä aktiivisesti työtä. Puiden säilytys ja pellettien varastointi vaativat myös asukkaalta suuria tiloja. Nämä eivät ole kovin luontoystävällisiä lämmitysmuotoja, sillä ne synnyttävät paljon CO2-päästöjä.

Hybridilämmitys

Hybridilämmitys on lämmitystapa, jossa hyödynnetään useita eri lämmitysmuotoja. Usein esimerkiksi omakotitaloissa on pääasiallisen lämmitysjärjestelmän lisäksi varaava takka, jolla lämmitetään taloa kovimpien pakkasten aikana. Vanhemmissa taloissa on usein lisälämmön lähteenä leivinuuni. Nykyisin tukilämmitysjärjestelminä ovat yleistyneet myös erilaiset ilmalämpöpumput. Kesäaikaan hyödynnetään auringosta saatavaa energiaa aurinkopaneelien avulla.

Jätä kommentti