Muuttajan muistilista: Olennaisimmat vinkit muuttopäivään

Muuttaminen on aina iso urakka, sekä fyysisesti että myös henkisesti.

Muuttajan on muistettava tehdä yhtä jos toista. Hyvä muistilista auttaa suuresti: silloin voi keskittyä itse tekemiseen eikä sen murehtimiseen, ettei mitään vain jää tekemättä.

Tästä artikkelista löydät kaikista olennaisimmat vinkit muuttopäivää varten. Näiden vinkkien avulla selviät muuttopäivästäsi helpommalla.

Artikkeliin haettiin inspiraatiota Fiksukuluttaja.fi -blogin muuttovinkeistä.

Mikäli haluat ladata Fiksukuluttajan PDF-muotoisen muistilistan muuttajalle, löydät sen tästä linkistä.

Vinkki 1: Valitse oikea muuttopäivä

Oikea muuttopäivää riippuu tietenkin siitä, koska sinun on luovutettava vanha asunto ja koska saat uuden asunnon avaimet. Tämä kaikki ajoittuu yleensä kuun vaihteeseen.

Kuun viimeinen viikonloppu voi olla hyvin ruuhkainen, sillä muuttajia on liikenteessä paljon. Tämä näkyy usein myös muuttofirmojen hinnoissa. Jos mahdollista, muuta keskellä viikkoa tai keskellä kuukautta.

Heti kun tiedät oikean muuttopäivän, selvitä mahdollisuutesi saada töistä palkallista muuttovapaata.

Vinkki 2: Valitse sopiva kalusto ja kilpailuta hinnat

Tarvitsetko tavaroillesi peräkärryn, pakettiauton vaiko kuorma-auton?

Arvioi tavaramäärääsi ja sitä, onko parempi ajella edestakaisin vaiko panostaa kuorma-autoon, mihin tavarasi mahtuvat kerralla.

Muuttofirmoista voi tilata kuorma-auton kuljettajineen ja apulaisineen.

Tämä on hyvä ratkaisu etenkin silloin, jos et saa tarpeeksi talkooväkeä avuksesi.

Jos haluat päästä erityisen helpolla, valitse täyden palvelun muutto, mihin kuuluu myös pakkaaminen ja purkaminen sekä siivousten tekeminen.

Muista aina vertailla hinnat. Jos muuton ei ole pakko tapahtua tiettynä päivänä, voit hyödyntää joustaviin muuttopäiviin usein liittyviä alennuksia.

Vinkki 3: Panosta muuttotarvikkeisiin

Banaanilaatikot ja epämääräiset nyssäkät eivät ole paras ratkaisu tavaroita pakatessa.

Keskenään samankokoiset muuttolaatikot säästävät tilaa muuttoautossa. Lisäksi ne ovat kestäviä ja helppoja kantaa.

Muuttofirmalta voit vuokrata muuttolaatikot sekä kuormaliinat ja nokkakärryt. Tavaroiden suojaamisessa tarvittavaa kuplamuovia löytyy edullisesti useimmista sekatavaraliikkeistä.

Vinkki 4: Siirrä kaikki sopimukset

Muista siirtää kaikki sopimukset uuteen asuntoon. Samalla voit kilpailuttaa ne, sillä myös määräaikainen sähkösopimus päättyy muuttoon.

Kun aloitat työn ajoissa, jää sinulle hyvin aikaa kattavaan hintavertailuun, etkä päädy ottamaan kiireessä ensimmäistä vastaan tulevaa tarjousta.

Esimerkiksi omakotitalosta kerrostaloon muuttaessa osa sopimuksista pitää irtisanoa. Muistathan irtisanoa esimerkiksi jätehuoltosopimuksen ja ilmoittaa tieosuuskunnalle muutostasi.

Vinkki 5: Tee muuttoilmoitus netissä

Muuttoilmoituksen teet helpoiten netissä.

Sen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Ilmoituksen tulee olla tehty viimeistään viikon kuluttua muutosta: tämä perustuu kotikuntalakiin.

Vinkki 6: Pakkaa ajoissa

Pakkaamisen voi aloittaa jo pari kuukautta ennen muuttoa. Tässä vaiheessa voi pakata esimerkiksi kausivaatteet, kirjat ja harvoin käytetyt harrastusvälineet.

Pakatessasi voit karsia tarpeetonta tavaraa. Jos aikaa riittää, voit tienata hieman ylimääräistä myymällä tavaroitasi netissä tai kirpputorilla.

Ihanteellisessa tapauksessa viimeisellä viikolla on pakattavana enää jonkin verran vaatteita ja astioita.

Muista merkitä kuhunkin laatikkoon niiden sisältö ja se, mihin huoneeseen haluat laatikot kannettavan uudessa asunnossasi. 

Vinkki 7: Muista selviytymispakkaus

Selviytymispakkaus sujuvoittaa muuttopäivää ja voi pelastaa ensimmäisen aamun uudessa kodissa!

Kokoa siis erillinen laatikko täyteen kaikkea sellaista, mitä uskot tarvitsevasi muuton aikana ja heti sen jälkeen.

Selviytymispakkauksessa voi olla esimerkiksi laastaria, hammasharja, kahvinkeitin ja kahvia, särkylääkettä, vessapaperia, puukko, teippiä ja kännykän laturi.

Vinkki 8: Valokuvaa asunnot ja muuttoauto

Jos muutat pois vuokra-asunnosta, muista kuvata asunto sen tyhjennyttyä. Näin voit tarvittaessa todistaa, oletko jättänyt asunnon siistiksi ja ehjäksi.

Mikäli muutat vuokra-asuntoon, muista kuvata myös se ennen muuttoa.

Tallenna kuvat esimerkiksi pilvitiedostoon, jotta ne eivät katoa vuosienkaan varrella.

Näin et joudu vastuuseen mahdollisista vaurioista, mitkä olivat asunnossa jo valmiiksi.

Myös muuttoauto ja/tai muuttoperäkärry kannattaa kuvata ennen ja jälkeen muuton.

Valokuvaus ei ole tarpeen silloin, jos muuttoauton mukana tulee kuljettaja, sillä tuolloin hän on vastuussa auton mahdollisista kolhuista.

Vinkki 9: Suojaa lattiat ja asenna valaisimet heti

Uudessa asunnossa kannattaa aloittaa lattioiden suojaamisella.

Muuttajat tuskin riisuvat kenkiään joka kerta, kun tuovat sisään painavia huonekaluja tai raskaita laatikoita. Pahvit suojaavat lattia lialta ja naarmuilta.

Etenkin talviaikana kannattaa seuraavaksi siirtyä valaisimien asentamiseen. Pimeässä on hankalaa ja jopa vaarallista liikkua, ja pimeys voi tulla huomaamatta.

Tämän jälkeen voitkin napsauttaa jääkaapin ja kahvinkeittimen päälle, sillä ennen pitkää muuttajat haluavat juoda jotain.

Mikäli haluat tarjota heille myös syötävää, voit tilata noutoruokaa netistä ja etsiä esille tärkeimmät astiat sekä aterimet.

Vinkki 10: Tee taloontuloilmoitus ja sovi autopaikasta

Jos muutit taloyhtiöön, tee taloontuloilmoitus mahdollisimman pian, niin saat oveen oman nimesi.

Samalla voit sopia saunavuorosta, talopesulan käyttämisestä ja mahdollisesta autopaikasta. Harva asia herättää taloyhtiössä yhtä paljon paheksuntaa kuin oman auton pitäminen vieraspaikalla.

Jätä kommentti