Mikä viilentää asunnon parhaiten kesällä?

Joskus kesä on Suomessakin niin kuuma, että asunto täytyy saada viilennettyä hinnalla millä hyvänsä. Jos asuntoa ei saa viilennettyä luonnollisin menetelmin, niin avuksi voi ottaa ilmalämpöpumpun, siirrettävän ilmastointilaitteen tai tuulettimen. Laitehankinta kannattaa tehdä ajoissa ennen odotettuja helteitä, sillä usein viilennyslaitteet loppuvat kaupoista suurimpien helteiden aikaan. Motiva on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan kodin viilentäminen maksaa 0,20 – 6 euroa per vuorokausi viilennystavasta riippuen. Laitevalintaan siis kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa säästää kustannuksissa.

Luonnolliset menetelmät

Verhot ja kaihtimet kannattaa pitää suljettuina päiväsaikaan, jotta lämpö ei pääse sisälle. Tuuletus kannattaa tehdä aina varjon puolelta ja yöaikaan. Tarpeettomat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa asunnosta, sillä ne tuottavat lämpöä.

Tuuletin

Mitä suurempi on tuuletin, niin sitä parempi on yleensä puhallusteho. Suuremmat tuulettimet eivät myöskään päästä suhteellisesti niin suurta ääntä kuin pienemmät tuulettimet. Pöytätuulettimen teho on yleensä 40 – 45 W ja lattiatuulettimen teho on 50 – 70 W. Tuulettimen toiminta perustuu siihen, että se poistaa lämpöä ihmisen paljaalta iholta silloin, kun ihminen on laitteen äärellä. Tuuletin ei siis itsessään viilennä ilmaa, vaikka se saakin ihmiselle viileän tunteen aikaiseksi. Tuuletinta ei tästä syystä kannata jättää päälle, kun itse ei ole paikalla. Tuuletin kannattaa aina suunnata käyttäjää kohti ja varmistaa, että kaikki huoneen lämmönlähteet on suljettu. Ikkunat ja ovet kannattaa myös sulkea.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu, joka on asennettu kotiin kiinteästi, on kaikkein tehokkain viilentäjä. Ilmalämpöpumppu viilentää kodin jopa muutamassa minuutissa. Ilmalämpöpumppua käytettäessä huonetta kannattaa viilentää vain pari astetta siitä mitä huoneen lämpötila alun perin oli. Suurempi viilentäminen on turhan kallista ja joskus ilmalämpöpumpun käyttökustannukset viilentämiseen ovat yllättäneet. Kondenssivesien poisjohtamiseen täytyy myös kiinnittää huomiota sekä tarkistaa, että kaikki huonelämmittimet on suljettu.

Siirrettävä ilmastointilaite

Kerrostalohuoneisiin ei saa asentaa ilmalämpöpumppua ja silloin paras viilentäjä kesähelteillä on siirrettävä ilmastointilaite. Ilmastointilaitteen toiminta perustuu kylmäaineeseen ja se imee huoneesta lämmintä ilmaa ja palauttaa viilennettyä ilmaa takaisin. Näin laite alentaa asunnon sisälämpötilaa ja poistaa samalla huoneesta ilmankosteutta. Siirrettäviä ilmastointilaitteita on olemassa monia erilaisia ja niiden energiankulutus sekä teho vaihtelevat suuresti. Jo muutamalla sadalla eurolla voi saada siirrettävän ilmastointilaitteen, mutta silloin se ei ole erityisen energiatehokas. Sijoittamalla vähän enemmän ilmastointilaitteeseen, saa laitteen joka on tehokas, eikä kuluta sähköä kohtuuttomasti. Siirrettävän ilmastointilaitteen etuna on myös se, että talven ajaksi laitteen saa laitettua varastoon.

Jätä kommentti